• Strefa biologii i chemii
    Strefa biologii
    i chemii

Roślinne produkty spożywcze w naszej kuchni

Data rozpoczęcia:
Po zebraniu się grupy
Data zakończenia:
Po zebraniu się grupy
Ostatnia odsłona:
29. kwiecień 2014
Kod:
3/BCH
Odsłon:
3558

Opis

Liczba godzin dydaktycznych: 15

Założenia i cele ogólne kursu

Celem kursu jest przybliżenie kursantowi roślinnych produktów spożywczych z jakimi ma do czynienia na co dzień z punktu widzenia ich pochodzenia, składu i budowy anatomicznej. Kursant pozna także inne, rzadziej używane w polskiej kuchni produkty spożywcze.

Program kursu

  1. Miód i inne produkty pszczele (3 godz.).
  2. Produkty zbożowe (mąki, kasze, rodzaje pieczywa) (3 godz.).
  3. Warzywa nie do końca znane, np. przegląd  rodziny kapustowatych (3 godz.).
  4. Owoce nie do końca znane, np. przegląd owoców cytrusowych (3 godz.).
  5. Rośliny przyprawowe (3 godz.).

Wiedza i umiejętności, które nabędą uczestnicy kursu

Uczestnik rozpozna skład botaniczny różnych rodzajów produktów pszczelich. Poszerzy swoją wiedze o produktach zbożowych, uzyskując wiedzę o tych które są najlepszym źródłem błonnika. Pozna interesujące rzadkie przyprawy oraz owoce i warzywa, ze wskazaniem tych, które są szczególnie cennym źródłem witamin i minerałów. Z drugiej strony kursant będzie rozpoznawał te produkty, których spożywanie powinno być ograniczone.

Warunki ukończenia kursu

Aktywne uczestnictwo w zajęciach.


Rezerwuj kurs: Roślinne produkty spożywcze w naszej kuchni

Cena za kurs

Podstawowe Informacje

Dodatkowe Informacje

* Wymagane pola